Patat halen is een belevenis

Home » Blog » Patat halen is een belevenis

Patat halen is een belevenis

Zo rond 18.00 uur is het dagelijks een drukte van belang bij cafetaria catering Ridderhof. In een kleine ruimte pakken de klanten zich op elkaar, soms zelfs staat een aantal buiten. Waarom is het hier telkens zoveel drukker dan in andere snackbars? Wat is toch het succes van deze snackbar die al meer dan 30 jaar bekendheid geniet in Nieuw Vennep?

Op de eigen website wordt een drietal succesfactoren genoemd:

  • Ze zijn één van de cafetaria’s in Nederland die verantwoord gefrituurde frites en snacks serveren. Bij deze cafetaria’s worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet in plaats van vast frituurvet. Vloeibaar is beter, want rijk aan goede onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen, en een laag cholesterolgehalte vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Cafetaria’s die verantwoord frituren bakken niet alleen in vloeibaar frituurvet, maar houden zich ook aan de ‘Spelregels Verantwoord Frituren’, spelregels die zorgen voor krokante en goudgele frites. En hieraan wordt toegevoegd: Vraag ook eens bij uw cafetaria of zij Verantwoord Frituren!
  • Ridderhof werkt niet met éénmalige acties tegen inlevering van een bonnetje, maar heeft altijd vaste lage prijzen. De prijslijst spreekt voor zich. En de toevoeging: Vergelijk onze prijzen maar eens met die van onze collega’s in het dorp.
  • De kop van een artikel dat is verschenen in de lokale kranten en een vakblad:  “Geen ontdooihuis, maar een ouderwets ambachtelijke snackbar waar kwaliteit de boventoon viert.“ Cafetaria Ridderhof onderscheidt zich met een reeks zelfgemaakte producten.

De perfecte prijs-kwaliteit verhouding dus en ongetwijfeld een belangrijke peiler onder het succes van het bedrijf. En toch twijfel ik eraan. Ik denk dan dat frituren hoe dan ook mijn cholesterolgehalte niet zal verlagen, dat een dubbeltje meer of minder me niet direct de verste snackbar doet kiezen en dat de saté en hamburger wellicht ambachtelijk zijn gemaakt, maar dat ik niet in sta voor mijn fijnproeverij-niveau als ik een soort Pepsi-proef voor snacks zou moeten doen. Oké, de loempia is echt opvallend goed.

Persoonlijk raakt iets anders me. De charme van dat kleine volle hok is dat je met je bestelling in de hand sneller buiten staat dan in een ruime rustige snackbar. Als ik binnenkom ben ik nummer 20 in de rij, maar mag ik direct bestellen. Als ik 10 minuutjes later vertrek staan er 20 mensen achter me die ook al besteld hebben. Het is geweldig om te zien hoe het team van Ridderhof een aanpak heeft gevonden die werkt. Tot in de finesses worden de processen beheerst. En het maakt niet uit wie er aan het werk is. Ieder heeft deze werkwijze tot in de puntjes in de vingers. Opnemen van de bestelling, voorsorteren van de snacks, frituren in volgordelijkheid en parallel bereiden van menu’s, inpakken, afrekenen en wegwezen. Op 2 vierkante meter loopt niemand elkaar in de weg. Iedereen is knetterhard aan het werk, weet precies wat er moet gebeuren en werkt met elkaar samen en ondertussen wordt er ook gelachen, wordt er met de klanten gesproken, wordt er even halt gehouden als er een doelpunt op tv wordt herhaald. Als er een kolossale telefonische bestelling tussendoor komt, wordt dat in de volgorde ingepast. Nemen even 1 of 2 mensen wat van elkaar over, bereidt een ander de 10 bestelde menu’s voor. Flexibiliteit door discipline.

Een efficiënte organisatie met betrokken medewerkers, waarin verspillingen zijn geëlimineerd, klanten tevreden zijn door korte levertijden en verbeterde producten worden aangeboden;  daar werkt SmitDeVries aan middels haar Lean management trajecten.  Ik ga eigenaar Ed Oudhuizen snel eens polsen of hij als gastspreker in één van onze trajecten wil optreden. Ik denk dat dat voor Ed ook leuk is: een nieuwe dimensie van het ‘Verantwoord frituren’ !
Elke snackbar heeft zijn systeem, maar het Ridderhof-systeem: Wat een belevenis ! En alleen al daarvoor kom ik er terug. Mocht je er ook eens willen gaan bestellen, bedenk wel dat het om 19.30 uur al sluitingstijd is …. ook daar is over nagedacht.

By | 2018-01-23T13:07:39+00:00 juni 13th, 2016|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Patat halen is een belevenis